Kleur is sfeerbepalend

Kleuren hebben een grote symbolische betekenis. Zo zien wij Nederlanders oranje echt als de kleur van ons koningshuis en staat rood uiteraard voor de liefde. Bij een schilderij is het natuurlijk minder van belang wat de achterliggende betekenis van de kleur is en is het vooral belangrijk welke sfeer het kunstwerk oproept. Daarnaast is de keuze voor kleuren behoorlijk smaak gebonden en passen niet alle kleuren mooi in je interieur. Anderzijds kan het ook juist een speels effect geven wanneer je voor een schilderij kiest dat in een kleur contrasteert met de kleuren die je in de ruimte gebruikt. Zo springt het schilderij er echt uit en zal het de aandacht vragen die het verdient. Kleur in je interieur is zo bepalend voor de sfeer in je huis. Warme kleuren zorgen voor een intiem gevoel terwijl koude en kleurrijke tinten een frisse en levendige indruk creëren. Elke tint heeft ook een bepaald effect op onze gemoedstoestand. Bovendien kunnen kleuren de kamer groter of kleiner laten lijken. De kleuren die jou aanspreken in een schilderij zeggen iets over je karakter. Welke kleur spreekt jou het meest aan?

Geel  en oranje

Geel en oranje zijn de kleuren van de zon, de kleur van het licht en ze hebben vooral veel positieve associaties. In de psychologie van kleur staan ze voor geluk en vrolijkheid van de geest en symboliseren ze ook plezier, optimisme, rijkdom en vriendschap. Dus wil je positiviteit en vrolijkheid in huis halen: kies dan voor een schilderij waar veel geel en oranje in zit.

favoriete kleur, kleur in huis, kleur in je interieur, huis gezellig maken, huis mooi maken, schilderij boven de eettafel, schilderij ophangen, vierkant schilderij, abstract schilderij, vrolijke schilderijen, kunst kopen, schilderij laten maken, kunstwerk laten maken, geel schilderij, geel kunstwerk, waar hang ik een schilderij

Rood

Ik vind rood een vrij harde kleur en ik gebruik het niet heel vaak in mijn schilderijen als basiskleur. Net als bij andere kleuren zijn er vele verschillende tinten en meestal kies ik dan voor een warme tint zodat het beter met andere kleuren gecombineerd kan worden. Soms hebben mensen rode accessoires in huis, waar een rood kunstwerk erg mooi bij past qua aanvulling. Rood past ook prachtig bij leren stoelen of een leren bank, het versterkt de warme uitstraling van beide producten. Bij de kleur rood in een schilderij is het heel mooi om contrasterende kleuren te gebruiken, zodat er veel dynamiek ontstaat. Dat doe ik dan dus ook, zodat je blikvanger nóg meer van de muur spat!

Groen

De kleur groen heeft in de psychologie van kleur (bijna) alleen maar een positieve betekenis. Het symboliseert groei, vernieuwing, natuur, jeugd, gezondheid en stabiliteit. In instellingen wordt vaak voor groen gekozen omdat het rust uit straalt. Het heeft een ontspannende werking op je gemoedsrust. De kleur groen gebruik ik graag in mijn schilderijen. Het laat zich mooi combineren met tinten uit dezelfde kleurgroep, maar je kan er ook geweldig contrast mee aanbrengen zoals met hard roze, hard oranje en zwart.

favoriete kleur, kleur in huis, kleur in je interieur, huis gezellig maken, huis mooi maken, schilderij boven de eettafel, schilderij ophangen, langwerpig schilderij, figuratief schilderij, vrolijke schilderijen, kunst kopen, schilderij laten maken, kunstwerk laten maken, groen schilderij, groot schilderij, dierenschilderij

Blauw

Dit is een koelere, niet bedreigende kleur. Het heeft een rustgevende impact op de geest en symboliseert kalmte, vertrouwen, wijsheid, autoriteit en creativiteit. Toch wordt blauw ook geassocieerd met bedroefdheid en zelfs met depressie: wie kent niet de beroemde ‘Blue Monday’. Blauw is voor mij een kleur waarbij ik vaak van te voren weet wat ik wil schilderen omdat het voor mijn gevoel minder makkelijk combineert met kleuren in een interieur. Zelf vind ik blauw een hele prettige kleur om naar te kijken, vooral als er verschillende tinten naast elkaar gebruikt worden. Het laat zich mooi combineren met oranje en geel.

favoriete kleur, kleur in huis, kleur in je interieur, huis gezellig maken, huis mooi maken, schilderij boven de eettafel, schilderij ophangen, langwerpig schilderij, figuratief schilderij, vrolijke schilderijen, kunst kopen, schilderij laten maken, kunstwerk laten maken

 

Zwart en wit

Als je aan de kleur zwart denkt, denk je toch al snel aan donkere thema’s en negatieve gevoelens. Voor mij staan de kleuren zwart en wit juist voor kracht, professionaliteit en elegantie en ik gebruik ze graag in mijn schilderijen. Natuurlijk omdat je met wit in gebruik met andere kleuren zelf mooie schakeringen kan aanbrengen in een schilderij, maar ook omdat wit een andere kleur (net als zwart trouwens) een oppepper kan geven. Ik gebruik in mijn schilderijen naast zwart en wit ook graag een andere basis kleur. Door deze prominent aanwezig te laten zijn, oogt het kunstwerk wat ingetogener, maar toch zeker niet minder expressief en in het oog springend!