Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van vragen die regelmatig gesteld worden. Mocht jouw vraag hiermee niet beantwoord zijn, neem dan even contact met mij op via info@mariekebrouwers.com en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een schilderij kopen uit mijn collectie:

Ik wil graag een schilderij kopen dat ik op je website zie staan. Is het schilderij nog beschikbaar?

Ja, tenzij er ‘Verkocht’ bij staat.

Wat kost een schilderij?

De prijs van een schilderij baseer ik op verschillende criteria. Je betaalt geen vast bedrag per afmeting, want ik maak verschillende soorten schilderijen. Zo vergt het maken van een realistisch kunstwerk heel veel meer uren dan een abstract kunstwerk. Bij elk schilderij dat te koop is, staat de prijs vermeld zodat je precies weet wat je betaalt inclusief btw.

Kan het schilderij opgestuurd worden?

Ja, een kunstwerk kan worden opgestuurd. Alleen ben ik daar niet zo’n voorstander van. Het is niet alleen een kostbaar product als het gaat om geld, maar er is er ook maar één van. Dus als jouw uitgekozen en gekochte schilderij beschadigt tijdens het verzenden, dan is dat meer dan jammer. Mijn voorkeur gaat er daarom ook naar uit dat je het ophaalt bij mijn atelier of bij één van mijn lopende exposities waar het te bekijken is.

Kan ik een schilderij dat ik mooi vind ook eerst komen bekijken?

Ja natuurlijk kan je een schilderij eerst bekijken. Je koopt niet zomaar iets. Het is een kunstwerk waar je nog jaren naar wilt kijken en dan is het logisch dat je zeker wilt weten of het je ook echt aanspreekt en je er een goed gevoel bij hebt. We maken een afspraak en dan zorg ik dat jouw gekozen schilderij aanwezig is in mijn atelier.

Heeft iemand anders ook al zo’n schilderij?

Nee, elk schilderij is handgemaakt en daarom uniek. Zeker, er zijn meer koeienschilderijen, bloemenschilderijen of uilenschilderijen van mijn hand. Maar elk schilderij is anders. Zo kan de blik van de ogen anders zijn, de kleursamenstelling, de afbeeldingen op zichzelf. Je hebt echt je eigen schilderij.

Hoe gaat het met de betaling?

Je kan een schilderij rechtstreeks via mijn webshop kopen, maar je kan ook even een berichtje sturen zodat ik je kan terugbellen. Zo kunnen we meteen afspreken waar en wanneer je het graag wilt komen ophalen. Bij overdracht van het kunstwerk betaal je dan meteen.

Een schilderij laten maken:

Hoe lang duurt het ongeveer voordat een maatwerkschilderij af is?

Hoe lang het duurt voordat een schilderij in opdracht af is, dat ligt echt aan jouw wensen, de afmeting van het doek en het aantal opdrachten waar ik op dat moment eventueel mee bezig ben. Bij een dierenschilderij of een abstract schilderij moet je rekenen op zo’n 4 weken vanaf jouw goedkeuring van mijn schets. Bij een realistisch schilderij zit je al gauw aan de drie maanden. Maar soms gaat het ook sneller, afhankelijk van de omstandigheden. Stel dat je een schilderij cadeau wilt geven aan iemand die een jubileum viert, dan kunnen we overleggen op welke uiterste datum het schilderij af moet zijn.

Waarom betaal ik een toeslag van 30% voor een maatwerkschilderij?

Je betaalt een toeslag omdat ik heel specifiek te werk ga. Ik maak echt een kunstwerk alleen voor jou of voor degene aan wie je het cadeau geeft. Dat betekent dat er best wat creatief denkwerk aan vooraf gaat. Zo maak ik een schets op basis van jouw ideeën en wensen en die schets werk ik eventueel nog bij als het niet meteen is wat je er van had verwacht. Daarna begin ik met jouw eigen unieke schilderij zodat je uiteindelijk een beleving aan de muur hebt hangen.

Krijg ik het schilderij dat voor mij wordt gemaakt ook nog tussentijds te zien?

Soms krijg je het kunstwerk in wording tijdens het schilderproces te zien. Ik hou je altijd via whatsapp op de hoogte van het proces. Als ik jouw schilderij maak, laat ik je soms op verzoek foto’s zien tussendoor, maar soms ook niet. Dat komt omdat elk schilderij minstens vijf lagen verf heeft en het eindresultaat dus erg kan afwijken van een tussenstap die ik op dat moment laat zien. Eigenlijk willen veel opdrachtgevers het schilderij ook niet tussentijds zien en laten ze zich graag verrassen met het eindresultaat. Want dan is er ook het moment waarop je voelt dat het echt speciaal voor jou is gemaakt.

Wat als ik niet helemaal tevreden ben met het resultaat?

Als je onverhoopt toch niet helemaal blij bent met het schilderij, dan kijk ik wat er eventueel aangepast kan worden. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit meegemaakt dat een schilderij niet aan de verwachtingen voldoet. Daarom doe ik ook niet aan afnameverplichting. Ik wil echt dat je helemaal blij wordt van jouw originele kunstwerk.

Algemene vragen:

Hoe weet ik dat jij het schilderij ook echt zelf hebt gemaakt?

Bij mij weet je dat ik het schilderij zelf heb gemaakt omdat ik een certificaat van echtheid meegeef. Ik garandeer je sowieso dat het echt door mij is gemaakt. Kijk ook maar eens in de rechterhoek waar ik altijd met M.B. signeer.

Welke maat schilderij kan ik het beste kiezen?

Welke maat schilderij het beste past, is afhankelijk van verschillende factoren. Waar komt het schilderij te hangen? Wil je het kunstwerk op een hele lange muur hangen? Zoek je een schilderij voor boven de bank of eettafel? Om je te helpen kiezen, kan ik jouw gewenste schilderij digitaal in jouw ruimte laten zien. Daarnaast heb ik nog wat andere trucjes zodat je zelf kan bepalen wat jou het mooiste lijkt.

Kan ik ook een kunstwerk op afbetaling kopen?

Ja. Je kan een schilderij op afbetaling kopen. Dat noem ik huurkoop en in afgesproken termijnen betaal je voor je schilderij. Na de laatste termijnbetaling ben je officieel eigenaar van een echte Marieke Brouwers.

Wat voor soort schilderij kan je voor mij maken?

Naast kleurrijke schilderijen maak ik ook af en toe zwart wit schilderijen met een kleurrijke “finishing touch”. Je kan op de pagina “Schilderij laten maken” veel voorbeelden bekijken van kunstwerken die ik in opdracht voor bedrijven en particulieren heb gemaakt. Mensen laten vaak een kunstwerk van een foto maken van hun favoriete vakantiebestemming, hun huisdier, hun speciale auto, of hun ouderlijk huis. Daarnaast maak ik symbolische familieportretten, waarbij dieren de hoofdrol spelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een gezinsportret met zes uilen. Elke uil beeldt een gezinslid uit. Op basis van de informatie die ik in het voorgesprek krijg, geef ik dan karakter aan elk dier. Altijd zijn mijn schilderijen voorzien van dikke lijnen voor een echt 3d effect. Je kan kiezen voor een figuratief schilderij, zoals een dierenschilderij of voor een abstract schilderij of een realistisch schilderij. Bij een abstract kunstwerk verwerk ik jouw informatie naar het schilderdoek. Zoals een schilderij dat ik heb gemaakt voor iemand die uit Namibië komt. De kleuren van de woestijn en oceaan vormen de basis van zijn kunstwerk.

Ik vind een lijst om een schilderij erg mooi, kan dat ook? 

Als je wilt, dan kan ik je schilderij ook inlijsten. Ik schilder altijd op extra dikke schilderdoeken zodat je eigenlijk geen lijst nodig hebt. Maar soms past een lijst wel erg goed bij een schilderij omdat het dan helemaal van de muur af spat. Tegen meerprijs zorg ik dan dat jouw schilderij voorzien wordt van een houten lijst.